top of page
tsafon.png
Artboard 87 copy 11.png

מסלולים - צפון

עכו העתיקה (מפה)

עכו היא אחת מערי הנמל העתיקות בעולם. תור הזהב שלה מהתקופה הצלבנית (אז היתה בירת ממלכת ירושלים), ועד התקופה העותומנית. שרידים מפוארים של תרבויות מזרח ומערב מתקופות אלה שרדו מעל ומתחת לאדמה – חומות אדירות, אולמות אבירים, מצודות ומסגדים, מבנים מרשימים ונמל מפואר. בשנת 2001 הוכרזה עכו העתיקה על ידי אונסקו כאתר מורשת עולמית... לגמרי בצדק. הביקור בסמטאות עכו הוא כמו קפיצה קטנה לחו"ל, או מסע בזמן אל תקופות מפוארות באווירה אותנטית כמו שיש רק בעכו.

20180408-20180408_120829.jpg
WhatsApp Image 2022-05-03 at 07.43.36.jpg

חיפה - ואדי ניסנאס והמושבה הגרמנית   (מפה)

חיפה, היא לא רק עיר עם עתיד, יש לה הווה מרשים וגם עבר קצר יחסית אך מרתק. היא העיר השלישית בגודלה בישראל, יש בה אוכלוסיה מעורבת יהודית וערבית, יש בה טכניון ובית חולים וגם את הנמל המוביל בישראל.

חיפה המודרנית החלה את דרכה במאה ה-18, בתקופה העותומנית. דאהר אל עומר, שליט הגליל, בנה את העיר מחדש במקום בו נמצאת היום העיר התחתית ובנה סביבה חומה ומגדלים. במהלך המאה ה-19 הגיעו אל העיר נוצרים טמפלרים מגרמניה, שהתיישבו למרגלות הכרמל, מחוץ לחומות, וניסו לעסוק בחקלאות. רבים מבתי המושבה הגרמנית שומרו ושוחזרו והמושבה הגרמנית היא כיום אחד מאתרי התיירות החשובים בעיר.

יער מגידו  (מפה)

יער מגידו נמצא מצידו הדרום מערבי של עמק יזרעאל, ליד קיבוץ מגידו ותל מגידו ובצידו המזרחי של פארק רמת מנשה. על פי האמונה הנוצרית ב"הר מגידו" (ארמגדון), יחרב העולם אבל בינתיים... מדובר בחבל ארץ מהיפים בארצנו, שהוכרז ע”י אונסק”ו כמרחב ביוספרי – מרחב בו שומרים על איזון מושלם ככל האפשר בין האדם לטבע, למען הדורות הבאים. המועצות האזוריות ותושבי המקום שומרים על המרחבים והנוף ועל המרקם העדין בין החי, הצומח והאדם באזור זה, משימה לא פשוטה בעידן של פיתוח מואץ בו שיקולים כלכליים מאיימים על הטבע ועל השטחים הפתוחים.

הראל ולי אור קרני.jpg
2020-12-23 14.11.52.jpg

בית שערים   (מפה)

גן לאומי השוכן ליד קרית טבעון, בפינה הדרום מערבית של הגליל התחתון, צופה על רכס הכרמל ועמק יזרעאל. בגן הלאומי בית שערים התקיים ישוב יהודי חשוב בתקופת בית שני, ובתקופת המשנה והתלמוד. שיא פריחתו היה בין המאות ה– 2 - 4, עת התיישב בו מוסד הסנהדרין בהנהגתו של רבי יהודה הנשיא.

בית שערים הקדומה ממוקמת על גבעת שיח אבריק הצמודה לקריית טבעון והנמצאת מחוץ לשטחו של הגן הלאומי. הנקרופוליס (עיר המתים), הנמצאת בתחומי הגן הלאומי, כוללת עשרות מערות קבורה שנבנו בסמוך לעיר הקדומה, לאחר שרבי יהודה הנשיא בנה במקום את אחוזת הקבר שלו ושל בני משפחתו.

יער משמר העמק   (מפה)

יער משמר העמק נמצא מצידו המערבי של עמק יזרעאל, ליד קיבוץ משמר העמק ובצידו המזרחי של פארק רמת מנשה. מדובר בחבל ארץ מהיפים בארצנו, שהוכרז ע”י אונסק”ו כמרחב ביוספרי – מרחב בו שומרים על איזון מושלם ככל האפשר בין האדם לטבע, למען הדורות הבאים. המועצות האזוריות ותושבי המקום שומרים על המרחבים והנוף ועל המרקם העדין בין החי, הצומח והאדם באזור זה, משימה לא פשוטה בעידן של פיתוח מואץ בו שיקולים כלכליים מאיימים על הטבע ועל השטחים הפתוחים.

20181118_092234.jpg
WhatsApp Image 2019-10-16 at 13.16.54.jp

יער חוף הכרמל   (מפה)

יער חוף הכרמל ממוקם במורדותיו המערביים של רכס הכרמל ויש בו שבילי הליכה, שבילי אופניים, נוף מיוחד של יער וים ושפע של שקט ושלווה. בעבר היה הכרמל מכוסה כולו ביער טבעי והיום יש במקום שילוב של שטחים נטועים (בעיקר עצי אורן, ברושים, חרובים ומיני איקליפטוס) ולצידם יער טבעי של אלונים ואלות.

במרכז היער נמצא מגדל התצפית של קק"ל ולמרגלותיו ובמקומות נוספים ביער ישנם מתקני משחק וחניוני נופש פעיל. במרכזו של היער עובר שביל ישראל. הנוף הנשקף מצידו המערבי של היער אל מישור החוף אל השדות החקלאיים, מטעי הבננות ובריכות הדגים הוא מיוחד במינו והים הכחול הוא כחול... עד האופק.

קיסריה   (מפה)

ראשיתה של קיסריה במאה ה – 4 לפנה"ס, אז היתה ישוב פיניקי קטן. במאה הראשונה לפני הספירה, עם כיבוש ארץ ישראל על ידי הרומאים, הופקדה האחריות על העיר בידיו של הורדוס, והוא הקים בה עיר  מפוארת ונמל ענק, מהגדולים והמשוכללים באימפריה הרומית. הורדוס בנה את העיר לכבודו של הקיסר הרומאי אוגוסטוס וקרא לה על שמו.

קיסריה המשיכה להיות עיר מרכזית בממלכה הרומית גם אחרי מותו של הורדוס. היהודים שחיו בעיר עוד מימי החשמונאים המשיכו לחיות כאן אך סבלו מהתנכלויות. המהומות שפרצו סביב בית הכנסת בקיסריה בין היהודים לשכניהם בשנת 66 לספירה נתנו את האות לתחילתו של המרד הגדול.

2021-05-04 12.53.36-2-2.jpg
2020-07-27 18.24.55.jpg

פארק נחל חדרה   (מפה)

"חופים הם לפעמים געגועים לנחל, ראיתי פעם חוף שנחל עזבו... "

כך כתב נתן יונתן על שפך נחל חדרה לאחר שביקר במקום בשנת 1946. מאז "זרמו הרבה מים בנחל" והוא ידע עליות ומורדות. היום, הנחל שמנקז את כל ואדי ערה וצפון מערב יהודה ושומרון הוא נחל אכזב אבל .... קטע הנחל שממערב לכביש החוף עבר שיקום ופיתוח על ידי קק"ל וחברת חשמל וזורמים בו מים כל השנה.

על שתי גדותיו של שפך נחל חדרה הוקם פארק יפהפה הכולל טיילת, מדשאות, פינות ישיבה, מתקני משחקים וכושר, וחורשת אקליפטוסים. שביל ישראל חוצה את הפארק והמטיילים יכולים להגיע עד הים לחוף רחב ידיים. ניתן גם לחצות את ערוץ הנחל על גשר מיתרים מרשים המחבר בין שתי גדותיו. 

פארק השרון   (מפה)

פארק השרון משמר צורת נוף ייחודית של יער פתוח שהיה נפוץ בכל אזור השרון מהרכמל ועד הירקון. ביער זה שלטו עצי אלון תבור, חרוב מצוי ואלה, אשר גדלו במרווחים ובינהם כרי עשב ושיחים. בתקופה העותמנית נכרתו מרבית העצים לטובת הנעת קטרי הקיטור שנסעו מדמשק למצרים והיער כמעט ונעלם לחלוטין מנוף ארצנו.

בצידו הצפוני מערבי יער חדרה הנטוע אקליפטוסים ובצידו הדרום מזרחי ברכת יער (ברכת עטא), השריד הגדול האחרון שנותר מביצות אזור השרון שהיו בעבר ממזרח לרכס הכורכר המפריד את האזור מחוף הים. בשנים גשומות הברכה מלאה במים ושדות החיטה שמסביבם נראים כמו שדות אורז. פארק השרון הוא הריאה הירוקה המשמעותית האחרונה לאורך מישור החוף וצריך לשמור עליו! 

IMG_4319.jpg
bottom of page