top of page
tsafon.png
Artboard 87.png

מסלולים - דרום

יער חרובית (מפה)

יער נטוע של קק"ל, הנקרא על שם המעברה חרובית שהוקמה במקום באמצע שנות ה – 50. היער נמצא בין כפר מנחם למושב גפן שבחבל עדולם. בצידו הדרומי מתנשא מעל סביבתו תל צפית המזוהה עם העיר גת הקדומה ובסמוך אליו תחנות הכח של דליה אנרגיות וחברת חשמל הפועלות על גז טבעי.

ביער, לצד עצי האורן, נטועים גם אקליפטוסים, שקדים, חרובים ועצי פרי נוספים. היער מרושת שבילי הליכה והוא יעד מבוקש גם לרוכבי אפניים.

20190304_144454-2.jpg
20180324-עגור אירועי ניווט-7.jpg

יער קוממיות - מצודת יואב (מפה)

יער קוממיות הוא יער קטן ומיוחד הנמצא ממערב לקריית גת. היער צמוד למצודת יואב (משטרת עיראק סווידאן), המשמשת כיום כמוזיאון המנציח את מורשת חטיבת גבעתי לדורותיה.

יער קוממיות ניטע על ידי הקרן הקיימת בשנות ה-50 של המאה ה-20, ובאותם ימים ניטעו בו בעיקר עצי אורן ירושלים ועצי בוסתן. בשנים האחרונות החלה קק"ל, בשיתוף של"ח ומתנדבים, לפתח את היער ולהכשירו לקליטת מטיילים.

 

ביער קיימת חלקת איקלום של קק"ל בה ניטעו בשנות ה-90 מיני עצים וצמחי נוי, על מנת לבחון את מידת הצלחת גידולם באזור בו ממוצע המשקעים הוא 350 מ"מ בשנה. תוצאות המחקר הביאו להוספת מינים חשובים למאגר הצמחים חסכני המים המשמשים לנטיעה ביערות קק"ל. 

גן לאומי תל אשקלון   (מפה)

הגן הלאומי תל אשקלון שוכן על רכס הכורכר שלחופו של הים התיכון מדרום לעיר אשקלון. על העיר אשקלון שלטו לאורך ההסטוריה המפוארת שלה אינספור שליטים ואימפריות שהשאירו את חותמם על המקום. זהו הגן הלאומי הראשון שהוכרז בישראל בשנת 1965. 

 

אין ספק שזהו אחד הגנים הלאומיים הכי מפתיעים שיש. יש לו הסטוריה מפוארת, שרידים של חומות אדירות ומבנים עתיקים, בארות, חוף ים מהיפים שיש, מדשאות, אינספור מקומות לפיקניק וגם חניון לילה משובח. לצד כל אלה הגן הלאומי הוא פנינת טבע עשירה בחי וצומח ייחודיים ומגוון בתי גידול, החל מרצועת חוף הים, שטחי החולות, ומתחם תל אשקלון המאפשרים למגוון רחב של חי וצומח להתפתח ולהישמר, בצמוד לסביבה האורבאנית.

64.jpg
IMG_4478.jpg

יער בארי (מפה)

יער בְּאֵרִי נמצא בנגב המערבי, בחבל הבשור. ראשיתו של היער בנטיעות שביצעו חברי קיבוץ בארי. הקיבוץ הוקם בשנת 1946, במוצאי יום הכיפורים, כאחד מ-11 נקודות התיישבות שהוקמו בנגב הצפוני, ונקרא ע"ש ברל כצנלסון, שבארי היה שמו הספרותי.

 

ביער מגוון עצים, עצי מחט, עצי בוסתן ועצים רחבי עלים. והוא מתכסה בחודשי החורף והאביב במקבצים של פרחי כלניות, סחלבים, צבעונים, עיריות, ופרחים רבים נוספים. וכן, מגוון של עולם חי, צבים, לטאות, צבאים ודרבנים.

 

שמו הקודם של אזור בארי היה "נאחביר", שפירושו בערבית 'אזור בתרונות', על שם תצורת הנוף הייחודית המתאפיינת במדרונות תלולים שנוצרו כתוצאה מהתחתרות מי הגשמים באדמת הלס האופיינית לאזור.

יער דבירה  (מפה)

יער דבירה נמצא רגע לפני המדבר, בין המזרע לישימון. היער מהווה את הגוש הצפוני ביער להב והוא ניטע ברובו בראשית שנות ה-60. רובו נטוע עצי מחט, אך יש בו גם מטעי אלות אטלנטיות, חרובים, אקליפטוסים, שיזפים, שיטים ומגוון עצי בוסתן. מדרום ליער דבירה נמצא קיבוץ להב, ממערב לו קיבוץ דבירה ובמזרח שומריה. את היער חוצה מצפון לדרום שביל ישראל.

הקסם של יער דבירה זה השילוב של השטחים הטבעיים עם השדות החקלאיים והאזורים הנטועים על ידי קק"ל באופן שיוצר פסיפס מעניין לעין ואפשרות לדלג תוך רגע מכאן לשם.  בחורף, כשהדרום אדום יש ביער חגיגה של כלניות והמקום הופך להיות מוקד עליה לרגל לכל מי שרוצה לראות מרבדי פריחה אדומים בלי לעמוד בפקקים.

IMG_20200215_111739-3-2.jpg
IMG_1104.jpg

יער להב   (מפה)

יער לַהַב הוא יער נטוע הנמצא בקו התפר בין הנגב הצפוני לדרום שפלת יהודה ודרום הרי חברון. היער הוא הדרומי ביותר מבין היערות הגדולים שנטעה קק"ל ומדרום לו מתחיל המדבר. היער נמצא בין הקיבוצים להב ודבירה בצפון ללהבים ולעיר הבדואית לקיה בדרום.

 

היער ממוקם בגובה 400-550 מטר מעל פני הים ושורר בו אקלים נח. כמות המשקעים הממוצעת באזור היא כ-250 מ"מ בשנה, הכמות המינימלית המאפשרת לקיים חקלאות בעל (חקלאות המתבססת על מי גשמים בלבד). גובה החיטה בשדות הגובלים ביער תלוי מאד בכמות הגשמים שירדו באותה השנה.

 

רוב העצים ביער הם עצי מחט וניטעו בו גם עצים נוספים המתאימים לאקלים המדברי. בתחילת הסתיו פורחת ביער החלמונית הגדולה ובאביב שפע כלניות.

עינות צוקים - עין פשחה  (מפה

שְׁמּוּרַת עֵינוֹת צוּקִים - עין פשח'ה היא שמורת טבע מוכרזת הנמצאת לחופו הצפון-מערבי של ים המלח, דרומית לקיבוץ קלי"ה. זוהי שמורת הטבע היבשתית הנמוכה בעולם. השמורה מחולקת לשלושה חלקים: החלק הצפוני מהווה שמורה סגורה, החלק המרכזי פתוח לקהל והחלק הדרומי הנקרא השמורה החבויה, בו ניתן לבקר במסגרת סיור מודרך בלבד.

 

בשטח השמורה מאות מעיינות של מים מליחים בטמפרטורות שונות. מקור המים בשמורה הוא בגשמים היורדים בהרי יהודה ומחלחלים במשך עשרות עד מאות שנים עד הגיעם לגובה פני הים. בשנים האחרונות, כתוצאה מירידת מפלס ים המלח, נסוג חוף הים מזרחה ואיתו המעינות.

 

נאת המדבר היא אי ירוק בלב מדבר קיצוני ובה מגוון מרשים של צמחים ובעלי חיים. בשמורה שוכן אתר ארכאולוגי קטן, שרידים של חווה חקלאית מגודרת שבה מבנה מגורים ומפעל להפקת בושם האפרסמון. החווה הייתה פעילה מהמאה ה-1 לפנה"ס, עד לסיום מרד בר כוכבא.

IMG_4027-2.jpg
parkbsor.jpg

גן לאומי בשור - פארק אשכול  (מפה)

הפארק נמצא בצפון הנגב, צמוד ממזרח לערוצו של נחל הבשור. הפארק הוקם על ידי הקרן הקיימת ומופעל על ידי רשות הטבע והגנים. הגן נקרא על שמו של לוי אשכול, ראש הממשלה השלישי של ישראל. בהיותו מנהל מחלקת ההתישבות בסוכנות היהודית, אשכול הגה ויזם את התוכנית להקמת 11 הנקודות בנגב בשנת 1946, תוכנית שהשפיעה על החלטת הבריטים לכלול את אזור הנגב הצפוני בגבולות המדינה היהודית.

 

בפארק ניטעו אלפי עצים אשר מתאימים לגידול בסביבה יבשה ובקרקע מלוחה. כל העצים בפארק והמדשאות רחבות הידיים מושקים ממימיו של עין הבשור, הנמצא בחלקו הצפוני של הגן. מי המעין מזינים גם בריכה מלאכותית גדולה ובריכות שכשוך קטנות אשר מהוות מוקד משיכה מרכזי למטיילים, במשך כל השנה.

bottom of page