top of page
merkaz.png
Artboard 87 copy 18.png

מסלולים - מרכז

IMG_2502.jpg

יער שוהם  (מפה)

פארק יער שהם הוא יער קהילתי קטן, מקסים ועשיר באתרי טבע ומורשת. היער נמצא מזרחית לישוב שוהם, בין כביש 6 לכביש 444. חלקו הדרומי טרשי ודליל בעצים ובחלק הצפוני, יער אורנים נטוע וצפוף. כמו בשטחים רבים בהם אנחנו מנווטים, גם את יער שוהם חוצה שביל ישראל.

זהו יער ,"צעיר" יחסית ופיתוחו החל בסוף שנות ה – 80 על ידי קק"ל. ביער הוכשרו שבילי הליכה ורכיבה על אופני הרים, דרכים לרכבי שטח, ופינות לעריכת פיקניקים. בחלקו הדרומי על גבעת ה"ספלולים והמדוכות" קיימת נקודת תצפית יפה ומטופחת וממנה תצפית מרהיבה מערבה אל מישור החוף ומזרחה לעבר הרי השומרון.

 

בתצפית יש אתר זיכרון לסמל גיא סודאי שנפל ב-1994 בלבנון. למה ספלולים ומדוכות? תגיעו לניווט ותגלו...

יער בן שמן  (מפה)

יער בן שמן הוא אחד היערות הגדולים בישראל והוא ללא ספק הריאה הירוקה של אזור המרכז וגוש דן. אדמות בן שמן נרכשו על ידי יהשוע חנקין בתחילת המאה ה 20 ובתחילת הדרך ניטעו בהם בעיקר עצי זית לפרי עבור חווה חקלאית שהוקמה במקום אך לאחר שהגידול לא הצליח התחילו לטעת בשטחים הללו עצי סרק, בעיקר אורנים אך גם ברושים ואקליפטוסים. 

בשנות ה-50 של המאה ה-20 התחיל יעור מוגבר של האזור על ידי הקרן הקיימת לישראל. עבודות הייעור סיפקו תעסוקה לעולים החדשים הרבים שעלו לארץ אחרי קום המדינה. מקור שם היער בבית החרושת לשמן שהוקם לראשונה במקום, והפסוק מספר ישעיהו "כרם היה לידידי בקרן בן שמן".

IMG_8510.jpg
20171006-BZ_NVG17_1805.jpg

יער המגינים  (מפה)

על גבעות שפלת החוף צמוד לישובים כרמי יוסף, כפר בן נון ובקוע נמצא אחד היערות היפים. זהו ללא ספק יער הבית שלנו באזור המרכז והיער המועדף עלינו מהרבה בחינות.

 

היער משתרע על שטח של 3500 דונם. הוא משקיף על הרי יהודה ועמק איילון במזרח ועל מישור החוף במערב. בשטח היער הוקמו עשרות אתרי הנצחה פרטיים ויחידתיים לזכר חללי צה"ל שנפלו במערכות ישראל.


למרות שהיער נמצא במרכז הארץ הוא לרוב שקט ונעים והטיול בו מאפשר להתנתק מההמולה שמסביב. ביער התגלו בורות מים, מערות קבורה גתות ומבנים עתיקים. על כמה אבנים ביער (באחת מהן נבקר במהלך הניווט), נמצאו כתובות "תחום גזר", מהמאה ה – 2 לפנה"ס. על הסלעים כתוב בכתב עברי קדום וביוונית את שמו של בעל הקרקע באותה התקופה.   

תל גזר  (מפה)

אתר ארכאולוגי מרשים ומיוחד ואחד התלים החשובים בארץ, המזוהה עם העיר המקראית גזר ששלטה על הצומת של דרך הים הקדומה ודרך יפו-ירושלים.

 

התל נמצא, בתחום המועצה האזורית גזר הקרויה על שמו והוא נמצא בין לטרון לרמלה, צמוד לכרמי יוסף.

התל אורכו כ 600 מטרים ורוחבו כ 250 מטר. ממרומיו נשקף נוף מרהיב מהים התיכון במערב, ועד רכס הרי יהודה במזרח, ממגדלי תל אביב ועד ארובות תחנת הכח באשקלון.

החפירות הארכיאולוגיות על התל החלו בשנת 1871 ומאז הן נמשכות, בהפסקות, עד היום. 

תל גזר הינו הוכרז כגן לאומי פתוח לקהל בשנת 2010 ומאז התחדשו בו שוב החפירות על ידי משלחת של רשות הטבע והגנים. החפירות מתמקדות בניקוי ושחזור מערכת המים המיוחדת של העיר.

2020-07-23 17.51.20.jpg
IMG_9376.jpg

עין ורדה - מעין איתי  (מפה)

המעיין הסודי הזה נמצא למרגלות תל גזר והוא היה מקור המים הטבעי היחידי של היישוב הקדום בתל הסמוך. כיום המקום מטופח ויש בו בריכה עגולה בנויה אבני גזית, ומעליה סוכך עץ תאנה גדול.

בשטח שסביב הבריכה יש חישת קנים גדולה, משטח דשא ועצי פרי.

 

המתחם המטופח מוקדש לזכרו של איתי שטיינברג ז"ל, בן כרמי יוסף, שנהרג במלחמת לבנון השנייה. בימות החורף והאביב, כאשר נביעת המעיין שופעת, מתמלאת הבריכה במים עד שפתה ובקיץ פני המים יורדים והבריכה מתרוקנת.  

מצידו המערבי של המעין נמצא תל גזר. ממזרח למעין ישנו יער חרובים טבעי ויחיד במינו, שריד לנופים קדומים ששלטו במישור החוף ובשפלה בימים עברו. יער החרובים מוקף בשדות חקלאיים של מושבי האזור.

יער אשתאול - נווה שלום  (מפה)

יער אשתאול נמצא בשפלת יהודה, בחצי הדרך בין תל אביב לירושלים, מדרום למשטרת לטרון ומנזר השתקנים. היער ניטע על ידי הקרן הקיימת לישראל בתחילת שנות ה-50, והעצים שביער הם בעיקר עצי אורן ירושלים.

את היער חוצה דרך בורמה, הדרך שפרצו לוחמי הפלמ"ח במהלך מלחמת העצמאות כדי להעביר מזון ולוחמים לירושלים הנצורה. את היער חוצה גם קו שביתת הנשק משנת 1949 ששימש כגבול של מדינת ישראל עד למלחמת ששת הימים.     

IMG_7039.jpg
IMG_8304.jpg

מצפה הראל  (מפה)

מצפה הראל נמצא בחלקו המערבי של יער אשתאול, ליד קיבוץ הראל. על ראש הגבעה עומד מגדל תצפית של הקרן הקיימת ובצמוד אליו שרידי הישוב בית ג'יז ששכן כאן עד הקמת המדינה.

 

הגבעה עליה שוכן המצפה מיוערת והיא מוקפת בכרמים, במטעי שקדים ובשדות מכל אבריה. דרך בורמה שפרצו לוחמי חטיבת הראל במלחמת העצמאות, כדי להעביר מזון ולוחמים לירושלים הנצורה עוברת במרכז המפה וסיפורה מונצח במצפור מרשים שהוקם במקום.       

גן לאומי ירקון - תל אפק  (מפה)

אפק הייתה עיר מיושבת למן התקופה הכלקוליתית בארץ ישראל ברציפות כ-5,000 שנה. בתל אפק נמצאים גם שרידי אנטיפטריס, העיר שבנה הורדוס על שם אביו. המבצר הנמצא בראש התל, שנקרא בטעות מבצר אנטיפטרוס, נבנה בכלל במאה השש-עשרה, 1500 שנה אחרי תקופתו של הורדוס.

 

במתחם תל אפק נמצא גם מפעל המים, שהקימו הבריטים בשנים 1934-35 כדי לאפשר אספקת מים לירושלים . המים נשאבו ממעיינות הירקון לירושלים באמצעות צינור שאורכו 60 ק"מ וכאשר השבית הלגיון הירדני את אחת המשאבות במלחמת העצמאות הוא למעשה ניתק את אספקת המים מאפק לירושלים.

 

עד להקמת מפעל המים ירקון-נגב (בסוף שנות ה-50), היה הירקון נהר שופע, שהיה בכוחו למנוע חציה של ערוץ הנהר מצידו האחד לצידו השני. כל מי שרצה לנוע על דרך הים הקדומה היה חייב לעקוף את אפק ממזרח, במעבר הצר בין מקורות הירדן להרים ממזרח ומכאן חשיבותו הרבה של המקום לאורך ההסטוריה.

IMG_1710.jpg
234416034_200482488773000_4387797393178143675_n-2.jpg

גן לאומי מגדל צדק  (מפה)

גן לאומי מגדל צדק הוא אתר הסטורי חשוב במרכז הארץ והוא אחד הגנים הלאומיים הגדולים בישראל. למיקומו יש חשיבות יוצאת דופן בשימורם של שטחים פתוחים באזור בו הביקוש לשטחי בניה הוא גבוה במיוחד. האתר הוכרז כגן לאומי באמצע שנות ה - 90. ורק כ 25 שנה מאוחר יותר, אחרי שנים ארוכות של שיקום ופיתוח הוא נפתח לציבור הרחב.

 

1800 הדונם של הגן הלאומי מתחברים לרצף אתרי הטבע והמורשת הפרוסים לאורך הירקון, מרחב המשמש מסדרון אקולוגי באחד האזורים הצפופים בישראל.

 

בתחומי הגן הלאומי יש שרידים של ישוב יהודי מתקופת בית שני ומצודה צלבנית אשר הגנה על דרך הים ההסטורית, שהקיפה כאן את הירקון ועברה בין תל אפק למצודה. המצודה הצלבנית נהרסה על ידי המוסלמים במאה ה - 12.

מהמאה ה - 16 ועד מלחמת העצמאות שכן סביב המצודה הכפר הערבי מג'דל יאבא. המצודה נבנתה מחדש בתקופה זו על ידי שיח... 

bottom of page