ניווט - פעילות לילדים חושבים
- עגור
- 18 במאי
- זמן קריאה 4 דקות
עודכן: 22 במאי
פעילות לילדים שקשורה להתמצאות במרחב יכולה להיות לא רק מהנה – אלא גם התפתחותית ומשמעותית. בעידן שבו רובנו מוצאים את הדרך בעזרת אפליקציות ניווט, חשוב לזכור שיכולת ההתמצאות במרחב לא נעלמה. היא עדיין שם, והיא איננה רק "כישרון מלידה" – זו מיומנות קוגניטיבית חיונית שמתפתחת מגיל צעיר ומשפיעה על תחומים רבים בחיי הילדים והילדות שלנו. גם אם אתם מאלו שתמיד התברברו, זה לא אומר שלילדים שלכם אין סיכוי למצוא את הדרך. מחקרים במדעי המוח ובפסיכולוגיה התפתחותית מצביעים על קשר ישיר בין היכולת להתמצא במרחב ולמצוא את הדרך, לבין זיכרון מרחבי, יכולת לפתור בעיות, חשיבה יצירתית, וביטחון עצמי.

כאשר ילד משתתף בפעילות ניווט, הוא לומד להבין את השטח, "לקרוא" סימנים בסביבה, לתכנן מסלול, לקבל החלטות באופן עצמאי, לטעות ולתקן. כדי להצליח בכל אלה נדרשת גמישות מחשבתית, התמדה, ויסות רגשי, ועבודת צוות. למעשה, במהלך פעילות ניווט לילדים, הם מפעילים את "שרירי החשיבה" לא פחות מאשר הם מפעילים את שרירי הרגליים.
כאשר מנווטים במקום חדש, ולא משנה אם זה בטבע או בעיר, אתגר מציאת הדרך מתחדד עוד יותר. הסביבה לא מוכרת, אין על המפה שלטי רחוב ברורים, השבילים מתפצלים, לא תמיד רואים רחוק קדימה והדרך חזרה לנקודת ההתחלה אינה תמיד מובנת מאליה. בנוסף לכך, המאמץ הפיזי מחייב את הילדים גם להקשיב לגוף שלהם, לתכנן את האנרגיה וללמוד מה נותן להם בטחון ואיפה הם מעדיפים לא "לדחוף" יותר מדי. התרגול הוא לא רק של כל מיומנות בנפרד, אלא גם של כל המיומנויות האלה יחד.
יכולות הניווט אינן מופיעות בבת אחת ואנחנו לא נולדים איתן. הן מתפתחות בהדרגה משנת החיים הראשונה וממשיכות להתפתח במהלך ההתבגרות.
בשנת החיים הראשונה –
תינוקות מתחילים לנוע במרחב ולהתמצא בעיקר באמצעות רמזים אגוצנטריים, בהתייחס לגופם. לקראת גיל שנה הם מתחילים לשים לב לפרטים חיצוניים ולשלב אותם במפה הפנימית שלהם ובגיל שנתיים פעוטות כבר יודעים לחפש ולמצוא צעצוע או משחק על סמך סימנים חיצוניים בסביבתם המוכרת.

בגיל הרך (3-5) -
יכולות הניווט וההתמצאות משתפרות, וילדים כבר מכירים את הדרך לגן , את החצר של הבית ומקומות מוכרים אחרים, תוך שהם מסתמכים על סימני דרך בולטים. אימוני ניווט לילדים בני 5-7 מצליחים לזרז ולשפר את כישורי ההתמצאות שלהם במרחב על סמך סימנים חיצוניים.
פעילות לילדים בתקופת בית הספר היסודי –

נחשבת לזמן מכריע בהתפתחות כישורי הניווט. בגילאים 6-8 ילדים מתחילים לפתח את יכולות ההבנה של פריסת המרחב וההשלכה של מפה לשטח. משימה פשוטה עבורם יכולה להיות למצוא את מקום הישיבה בכיתה על סמך תרשים שצויר על הלוח, ומשימה מורכבת יותר יכולה להיות, התמצאות בשטח מוכר על סמך תמונה שצולמה מ"מבט על". בגילאי 10-11 ילדים מתחילים לעשות שימוש יעיל בסימני דרך מרוחקים כדי להעריך מרחקים וכיוונים (יחסיים ומוחלטים). בגילאים האלה הם כבר יכולים לקרוא מפה פשוטה ולהשליך ממנה אל השטח. עד גיל 12-13 הם כבר מצוידים כמעט בכל המיומנויות שיש למבוגר כדי לבצע משימות ניווט בסיסיות.
גיל ההתבגרות –

מיומנויות הניווט כבר מפותחות יחסית, אם כי הן ממשיכות להשתכלל. יכולות הדיוק, מהירות הניתוח, ויכולת התכנון של נתיב התקדמות לאורך ציר במרחב ממשיכות להשתכלל בתקופה זו. מיומנויות והרגלים הנרכשים בילדות, משפיעים על הביצועים בהמשך הדרך. אדם מבוגר שצבר ניסיון ומיומנות בניווט בסביבות מגוונות, צפוי לישם יכולות טובות יותר של התמצאות במרחב מאדם מבוגר שלא חווה נסיונות כאלה כילד.
הילדות אם כן, היא "חלון הזדמנויות" לעיצוב כישורי ההתמצאות, וסביבת הגדילה בשנים אלה יכולה להעניק יתרון בטווח הרחוק. כדי שלא תפספסו את חלון ההזדמנויות הזה יצרנו ב עגור אירועי ניווט מגוון של פעילויות ניווט לילדים.
פעילויות לילדים - רוצים כמה דוגמאות?

לימוד ניווט בבתי ספר – עמי הוא המומחה שלנו ללימוד ניווט בבתי ספר יסודיים. הוא מלמד תלמידים מכיתה ג ומעלה ויש לו כבר יותר מעשר שנות נסיון בעבודה עם ילדים במגוון בתי ספר באזור המרכז. עמי מלמד את התלמידים והתלמידות לקרוא מפה, ומוציא אותם לנווט בשטח בית הספר... ב"מגרש הביתי" אותו הם מכירים. יש לא מעט תלמידים ש"גוררים" את ההורים והאחים ומצטרפים לניווטי המשפחות שלנו, וזה ממש נחמד.

ניווט אפרוחים - אנחנו משלבים מסלולי ניווט קצרים המתאימים למשפחות עם ילדים בפעילויות הניווט המשפחתיות שלנו.
לילדים קטנטנים שעוד לא קוראים מפה יש לנו ערכת ניווט אפרוחים הכוללת כרטיסייה ומדבקות, אותן הצעירים והצעירות מחפשים בשטח והן נותנות להם מוטיבציה "לטוס" קדימה ולסיים הכל. גם הילדים הגדולים יותר אוהבים את ערכות האפרוחים שלנו ולא מוותרים עליהן גם כשהם גדלים ולוקחים חלק מרכזי יותר בהובלת המשפחה בשטח, בעזרת המפה.
גיבושי כיתה - חודש יוני הוא חודש אותו אנחנו מייחדים בעיקר לפעילויות ניווט לתלמידים בגילאי יסודי לקראת סיום שנת הלימודים. מתאימים להם מסלולי ניווט פשוטים יחסית ומוציאים אותם לנווט בשטח עם מבוגר שמשגיח ומתערב רק אם ממש צריך. אפשר לארגן פעילות ניווט כזו גם בתחילת השנה או בכל מועד אחר, כשרוצים לארגן להם פעילות חוויתית וקצת אחרת.

ניווטים לבתי ספר – פעילות לילדים שמתאימה לכל גיל. אם במסגרת כיתתית או אפילו כל השכבה. אפשר עם ההורים ואפשר גם בלי. לתלמידים בחטיבת ביניים אנחנו מארגנים ניווטים בכיף בפארקים עירוניים או בגנים לאומיים ואפשר גם ביער. עם תלמידי תיכון כבר אפשר לעשות הכל. למסגרות מתאימות אנחנו מארגנים גם ניווט תחרותי ותמיד אנחנו משלבים תוכן עם הניווט כדי שהתלמידים והתלמידות יקבלו עוד משהו על הדרך.
פעילות כזו היא הזדמנות להוציא את הילדים החוצה, לחבר אותם לטבע, לאתגר את החשיבה ולחזק את תחושת המסוגלות שלהם. כל זה תוך כדי תנועה וצבירת חוויות מרגשות, ברמה האישית, הקבוצתית או המשפחתית. כל קבוצה מקבלת פעילות תואמת גיל, כדי לייצר חוויה של הצלחה וצמיחה ולא חוויה של קושי מוגזם ותסכול.
מוזמנים להציץ בתמונות מפעילויות שעשינו בעבר, ובפעם הבאה שאתם מתלבטים איך להפוך את סוף השבוע המשפחתי או את הפעילות הכיתתית לחוויה בלתי נשכחת, זכרו ש"אם יוצאים, מגיעים למקומות מופלאים" (דר' סוס).
עמי ועודד
Comentários